Translate

ГАШЕЊЕ "НОВОСТИ"?Изјава Милована ВИТЕЗОВИЋА

НОВОСТИ” су својевремено покренуте да бране земљу, народ, укупан њихов живот и културу. И то су радиле деценијама. Може се рећи, веома успешно, према слободама које су, у разним приликама, бивале веће или мање и према догађајима који су овде бивали судбоносни. Гашење “Новости” чинило би ми се и као гашење народа коме припадамо. Посебно би се то одразило на већ незавидно стање наше културе. / Могућим гашењем “Новости” угасило би се и њихово издаваштво, јединствени конкурс за карикатуру “Пјер”, који је наше карикатуристе винуо у светски врх. Угасио би се избор књига за награду “Меша Селимовић”. Угасиле би се награде “Гордана Брајовић” за дечју књижевност и дечје стваралаштво и “Јован Хаџи Костић” за новинску сатиру. Нестало би и велике акције “Најплеменитији подвиг године”, која указује на врхунце људскости. Да ли би гашење свега овога значило велики преседан, да не кажем културни злочин?

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Укупно приказа странице

четвртак, 27. октобар 2011.

ЕВРОПСКА СРБИЈА И СВЕТ. Од вазалства до независности (1875-1878)

Промоција на сајамском штанду издавача НАША ПРИЧА ПЛУС, у суботу, 29. октобра 2011

Проф. др Слободан Бранковић,
ЕВРОПСКА СРБИЈА  И  СВЕТ. Од вазалства  до независности (1875-1878).
Издавач „Наша прича плус, Београд 2011.                                    

Рукопис о Србији и преуређиваном свету модерног доба
открива цивилизацијску промену током Велике источне кризе, која, у веку идеја, као да долази из будућности, у контексту (ре)актуелизованих тема у националним, регионалним, европским и глобалним оквирима.

петак, 07. октобар 2011.

Изабране драме Д. Ковачевића на италијанском


ПОЗОРИШНИ АНДЕРГРАУНД

ДУШАНА КОВАЧЕВИЋАТрадиција објављивања позоришних текстова у виду књига као комерцијалних издања, у Италији практично не постоји. Зато је објављивање избора драма Душана Ковачевића, под окриљем издавачке куће „SECOP Edizioni“ из Кората, под насловом „Позоришни андерграунд“ („Andergraund teatrale“), својеврсни културни догађај. Избор драма, предговор и превод на италијански језик је урадио Драган Мраовић. Занимљиво је да је веома лепа графичка опрема дело нашег дизајнера из Београда – Стевана Огњеновића.
Објављене су драме „Професионалац“,  „Контејнер са пет звездица“,  „Доктор Шустер“  и „Балкански шпијун“. Ову последњу драму је превела, у оквиру свог постдипломског рада на Филолошком факултету у Барију, Милица Кадић, студенткиња Драгана Мраовића. На корицама књиге је сцена из представе „Контејнер са пет звездица“ (прилог 1), са Браниславом Лечићем и Сандом Балабан, која је адаптирана за италијанску публику и одиграна 2001. године пред препуним гледалиштем Медитеранског фестивала у Бишељеу.
О интересовању за ово издање дела Душана Ковачевића, иначе веома цењеног и познатог у италијанској јавности, говори и позив за његов сусрет са италијанском публиком у јануару 2012. у Риму, под покровитељством Града Рима и Амбасаде Србије у Италији, ради представљања књиге „Позоришни андерграунд“ у оквиру „Месеца српске културе“.
______
Извор:УКС