Translate

оглас

оглас
ПОВОЉНА ПОНУДА

Укупно приказа странице

четвртак, 13. август 2015.

Изгледи времена су неухватљиви, зависе од много фактора, процеси у атмосфери су врло непредвидиви, тако да ни код нас ни у свету не постоји поуздана методологија....

Амерички метеоролози су били у праву

Дуго топло лето се наставља – због врућина, на снази наранџасти метео-аларм који упозорава на могућност „опасних временских појава”
Недељко Тодоровић (Фото Р. Крстинић)
Почетком маја америчко метеоролошко предузеће „Екјуведер” објавило је дугорочну прогнозу, према којој Балкан очекују тропске врућине од средине јула до краја августа. Наши метеоролози су такву најаву дочекали са скепсом, наводећи да је „Екјуведер” ранијих година умео да омане. Уосталом, ко би тако нешто прихватио здраво за готово у народу који има изреку „После Светог Илије сунце све милије”. Међутим, 2. август је увелико прошао, а сунце нам је скоро па дозлогрдило...  
Америчке колеге су овог пута погодиле, каже Недељко Тодоровић, метеоролог из Републичког хидрометеоролошког завода, један од оних који су у мају контрирали „Екјуведеру”, тврдећи да нас очекује уобичајено топло лето, са неколико тропских дана. Али, додаје, ни убудуће се не би поуздао ни у једну прогнозу за период дужи од неколико дана.
– Изгледи времена су неухватљиви, зависе од много фактора, процеси у атмосфери су врло непредвидиви, тако да ни код нас ни у свету не постоји поуздана методологија која би омогућила да израђујемо прецизне сезонске прогнозе. „Екјуведер“, на пример, предвидео је за прошлу зиму у Србији „ледено доба“, а као што знамо хладноће и снега је било веома мало – подсећа Тодоровић.
Он објашњава да су најпрецизније прогнозе које се баве изгледима времена за три до седам дана. Када је време стабилно, као што је тренутно случај у нашој земљи, прилично је поуздана и прогноза за период од десет до петнаест дана. А према таквој прогнози, дуго топло лето се наставља.
– Не назире се промена времена у наредних десет до петнаест дана. Температура ће можда од недеље пасти, али за свега неколико степени, па ће бити 32 до 33 степена. Такође, наредних дана расте вероватноћа за појаву падавина, поготову крајем недеље у Београду, што би могло оборити температуру за три до четири степена – каже Тодоровић.
А што се тиче „Екјуведера“, они су јуче на свом сајту пренели податке РХМЗ-а да је данас и сутра у готово целој Србији због веома високих температура, око 35 степени, на снази наранџасти метео-аларм. Прогнозиране су опасне временске појаве, таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње“, наводи се у појашњењу наранџастог аларма на сајту РХМЗ-а.
Оне којима се чини да никад није било овако и оволико дуго топло Тодоровић подсећа да смо пре само три године имали августовске дане са још вишим просечним дневним температурама, као и да је јул исте године, такође, било топлији него ове. Истина, овогодишњи јул, по просечним температурама, одмах је иза истоименог тропског летњег месеца 2012. године.
Ј. Чалијаобјављено: у  Политици  13.08.2015.

___________________________     

ПОСЛЕДЊИ КОМЕНТАРИ

Petar Petrovic | 13/08/2015 16:06
Dragi kolega Nedeljko Todorovicu, sta nas biga sta kaze “америчко метеоролошко предузеће „Екјуведер”?
Nas interesuje vase strucno misljene o prognozi i eventualno u fusnoti izvor vaseg istrazivanja. Vas clanak ima americku propagandnu nijansu i ako kritikuje „Екјуведер”
Valjda na svetu postoje i drugi autoriteti u meteorologiji osim americkih? 
Povalacim paralelu sa propagandom novinara, bivseg direktora Televizije, Gorana Milica koji nam je podmetao 90-tih strane izvestaje ovako:
“ Da vidimo sta kazu nemacki izvestaci o sukobima u Krajini”.
Vito Raski | 13/08/2015 18:23
Pricalo se, u onim "gadnim komunistickim" vremenima da su Bugiri davali najtacniju prognozu na svetu, tako sto su njihovi prognozeri, preko tv I radia govorili: Danas je u Bugarskoj bilo na severu ... ,na jugu ..., na istoku ... a na zapadu tako vreme. I nikada nisu omasili u prognozama. Sto se tice danasnjih vremenskih vraca pogadjaca nema velike razlike izmedju njih u citavom svetu, jer sve novijim I novijim ispitivanjima, od raznih vrsta oruzja, bolesti, i svakakvih, u "naucne" svrhe, dosli smo do toga da ni vreme ne mogu da potrefe, nego nam otprilike ovako daju izvestaje: Danas ce preovladjivati suncano uz povremenu oblacnost, sa mogucim kisnim zahladjenjima I padavinqama. Sada je na vama da prihvatite ono sto bi po vasoj oceni bila naj realnija prognoza., ukljucujuci stopostotno, sigurnu od starih ljudi, koji, kada uvece pred spavanje, ili ujutru pri ustajanju kazu: "Nesto me streca u ledjima , ili nogama, sigurno ce promena vremena". Znaci, I stari su "nekad" (uvek) od koristi.

Нема коментара: